Fördelar med golvvärme

  • Fördelar med golvvärme

Att det är skönt att sätta fötterna på ett varmt golv vet du säkert redan. Men visste du att golvvärme är en värmekälla med många andra sköna fördelar? Om fötterna är varma blir hela kroppen glad. Den optimala värmefördelningen för oss människor är varma fötter och svalt huvud. Vi mår som bäst med 18-20 grader i huvudhöjd och 23-24 grader vid fötterna. Bara med golvvärme får du just precis en sådan värmefördelning.

Med rätt värmefördelning kan man dessutom sänka temperaturen några grader och samtidigt behålla ett behagligt klimat eftersom du har värmen på rätt ställe. Några graders lägre temperatur betyder en rejäl sänkning av energiförbrukningen. Här kan du läsa mer om golvvärme och energiförbrukning.

Snygg värme

Med golvvärme slipper du fula, dammsamlande radiatorer och rör. Du kan möblera helt fritt, utan att tänka på ifall soffan råkar blockera en radiator. Det är dessutom ett värmesystem som inte hörs.

Radiatorer sitter oftast under ett fönster, bland annat för att motverka kallras. Eftersom värme stiger bildas en cirkulationseffekt som gör det varmast under taket och kallast på golvet. Med golvvärme har du värmen vid fötterna, fördelat på en stor golvyta. Det innebär också att värmen får en jämn fördelning i rummet.

Behaglig värme

Golvvärme är ett lågtemperatursystem. Golvytans temperatur är väldigt låg jämfört med till exempel ytan på en radiator. Men ytan är desto större. Därför blir det ändå tillräckligt varmt i rummet men du slipper het och bränd luft. 

Hygieniskt och praktiskt

Eftersom luften cirkulerar mindre blir det färre dammpartiklar som virvlar runt. Du får en bättre inomhusmiljö, vilket är extra viktigt för dig som har problem med allergi. Ett varmt golv är också ett torrt golv. Och framförallt - ett torrt golv utgör ingen grogrund för tillväxt av kvalster och andra allergiframkallande organismer.

Värmegolv är praktiskt i hallen, där man ofta stampar in med blöta skor, stövlar och paraplyer. I badrummet är det väldigt skönt med ett golv som torkar upp snabbt efter duschen.