Tips för olika rum och golv

  • Tips för olika rum och golv

Golvvärme kan värma upp allt från ett litet badrum till ett helt hus och vi har alternativen så att du alltid ska kunna få sköna golv. Men beroende på förutsättningar, underlag och golvmaterial finns det olika saker som du behöver ta hänsyn till. 

Effektbehovet för olika rum varierar. Man kan generellt säga att klinker- och stengolv kräver golvvärme med högre effekt än trä- och laminatgolv. En annan riktlinje är att små ytor kräver högre effekt per kvadratmeter än stora utrymmen. Även rummets isolering och antalet ytterväggar påverkar effektbehovet. Effekten kan ökas eller minskas beroende på hur tätt värmekabelslingorna läggs. Om du är osäker på vilken effekt du ska välja kan det vara en bra idé att välja en högre effekt, eftersom du sedan styr systemet med termostaten. Det är styrningen med termostaten som avgör hur mycket el som förbrukas, och inte den installerade effekten.

Golvtyp uterum Rekommenderad effekt
Uterum (klinker/natursten) 110-160 W/m²
Uterum (trä/laminat) 65-120 W/m²
Golvtyp inomhus  
Klinker/natursten 110-120 W/m²
Trä/laminat/plastmatta 65-120 W/m²

Klinkergolv

Klinker- och naturstensgolv är vanligt i hall, kök och badrum. Klinkermaterialets goda ledningsförmåga gör att vi upplever plattorna som kalla utan golvvärme. Samtidigt är det just ledningsförmågan som gör att värmen från golvvärmekabeln snabbt leds ut till hela golvet. Ju bättre isolerat golvet är undertill, desto snabbare (och därmed energieffektivare) sprids värmen. Därför rekommenderar vi att du alltid installerar ett system med våra isolerskivor för golvvärme, även om du har ett välisolerat hem. Extra bra val för klinkergolvet: Cable Kit 500 + Cable Board.

Badrum

Tänk på att det alltid ska finnas ett godkänt tätskikt under golv i våtrum, oavsett om du har golvvärme eller inte. Golvvärmen läggs alltid under tätskiktet och hamnar alltså i den torra delen av golvet. Det finns tydliga branschregler för våtrumsarbeten och tätskikt som måste följas. Alla de senaste reglerna finns på Byggkeramikrådets hemsida.

Källare

Här är det extra viktigt att isolera ordentligt när man lägger in golvvärme. Våra moderna isolerskivor är effektiva, tunna och smidiga. De ser till att värmen reflekteras uppåt och stänger ute kylan underifrån. Dessutom förhindrar den så kallad omvänd fuktvandring. Att lägga golvvärme direkt på betonggolvet i en oisolerad källare är ingen bra idé. Värmen försvinner ner i betongplattan och din energiförbrukning ökar. Extra bra val för klinkergolvet: Cable Kit 500 + Cable Board.

Uterum

Golvvärme är en utmärkt lösning för att förlänga säsongen i uterummet. Det ger en bra värmefördelning med mindre golvdrag och jämfört med infravärmaren får du jämn värme oavsett var i rummet du sitter. En värmekabel kan både gjutas in direkt i ett nytt golv eller spacklas på befintligt golv, beroende på vad som passar dig bäst. Tänk på att uterum ställer högre krav på golvvärmesystemen jämfört med uppvärmning inomhus. Framför allt krävs en högre effekt för att uppvärmningen skall bli tillräcklig, ca 130-160 W/m². Extra bra val för uterum: Multiflex 20

Trägolv

Det fungerar alldeles utmärkt att ha golvvärme även under trägolv i till exempel vardagsrum och sovrum. Vår golvvärmelösning Foil Kit är specialdesignat för trägolv och funkar lika bra för plastmatta i torra utrymmen. Det har extremt låg bygghöjd och en effekt som är anpassad till det känsliga trämaterialet. Rekommenderad effekt under trägolv: 65 W/m². 

Våra termostater har ett inbyggt skydd mot överhettning. Undvik ändå att lägga tjocka mattor, madrasser och liknande på golvet under längre perioder, eftersom den blockerade värmen riskerar att torka ut golvet. Bok och lönn är extra känsliga för temperatur- och fuktförändringar. Välj därför gärna något annat träslag. Extra bra val för trägolv: Foil Kit


Golvvärmeguiden hjälper dig att välja rätt

Om du vill ha hjälp att välja den optimala värmelösningen för ditt behov är vår golvvärmeguide ett bra verktyg. Där får du fram exakt rätt produkt och storlek, komplett med artikelnummer som du sedan kan beställa av din återförsäljare.