Vad är elektrisk golvvärme?

  • Vad är elektrisk golvvärme?

Hur funkar egentligen elektrisk golvvärme? När passar det och hur säkert är det? När det kommer till moderna och energieffektiva golvvärmesystem så kan vi det mesta. Och vi vill gärna dela med oss av vår kunskap till dig som har funderingar om golvvärme. Tänk på detta när du tar ställning till vilka värmesystem som passar ditt hem bäst.

Så funkar det

Ebecos golvvärme bygger på el via värmekablar som ligger i slingor över hela golvytan. Golvvärme med el är ett perfekt alternativ till vattenburen golvvärme för ett flexibelt värmesystem. Ovanpå golvvärmeslingorna spacklas ett tunt lager för att få en jämn yta och på den läggs golvet. För ett riktigt energieffektivt system läggs alltid en isolerskiva under värmekabeln. Temperaturen styrs oftast rumsvis med en termostat som sitter på väggen.

Ett elektriskt golvvärmesystem är ett fullvärmesystem. Inga kompletterande värmekällor behövs i rum där det installeras. Elektrisk golvvärme lämpar sig extra bra vid renovering och tillbyggnad, så kallade ROT-arbeten. Det är en enkel, snabb, billig och isolerad installation jämfört med många andra värmesystem som kräver större ingrepp.


Att välja el- eller vattenburen golvvärme

Ebecos golvvärmesystem bygger alltså på elburen värme, men det finns även vattenburen golvvärme. En vanlig fråga är vilket system man ska välja: ett med elektrisk värmekabel eller vattenburet med rör? Det beror såklart på förutsättningar för just ditt hem och vilka krav du har på anläggningen. Tänk på detta innan du tar ställning till vilket som passar dig bäst.

Sköna golv året om

Elgolvvärme är ett perfekt alternativ när man vill ha ett flexibelt värmesystem. Andra värmesystem stängs ofta av under årets varma period. Det innebär till exempel att klinkergolv i badrum och andra utrymmen kommer att vara kalla under sommarmånaderna.

Med elektrisk golvvärme kan du välja vilka ytor som ska hållas varma och torra året om. Det går även att komplettera med elektrisk golvvärme ovanpå ett vattenburet golvvärmesystem i rum som badrum eller hall. Då kan du enkelt byta till elvärme under sommarmånaderna.

Driftssäkerhet

Ebecos kablar har en konstruktion med teflonisolering som gör dem mycket hållbara. Skulle värmekabeln mot all förmodan gå sönder finns mycket bra utrustning för att spåra felet. Man kan hitta det ovanför golvbeläggningen och bara bryta upp enstaka klinkerplattor för att reparera kabeln.

Och det enda som kan hända om systemet skulle gå sönder är att det inte blir varmt. Ingen risk för vattenläckor eller andra skador på fastigheten. Och det är viktigt för oss att du känner dig helt trygg med golvvärmen från Ebeco. Därför lämnar vi 12 års grundgaranti med möjlighet att förlänga till 25 år.

Bygghöjd

Om du har krav på låg bygghöjd är elektrisk golvvärme ett bra alternativ. Jämfört med vattenburen golvvärme är bygghöjden låg, vilket ofta är en stor fördel när du renoverar. Vår kabel har bara 4 mm bygghöjd och folien 3,5-6,5 mm, med isolering.

Investeringskostnad

Investeringskostnaden för elektrisk golvvärme är förhållandevis låg jämfört med vattenburna system. Det finns många olika varianter av vattenburna system och driftskostnaden varierar mycket mellan dessa. Vissa system har låg driftskostnad, men tar lång tid att få lönsamma efter investeringen. Speciellt gäller detta små ytor som badrum eller hall.

Exakt vad det kostar att installera elektrisk golvvärme beror naturligtvis på hur stort rummet är, vilken effekt du vill ha och vilka andra krav du har på anläggningen. Du får bäst svar på frågan genom att fråga din närmaste Ebeco-återförsäljare.

Kom också ihåg att golvvärme är en starkströmsanläggning som måste förläggas och anslutas av behörig installatör. Installatörens arbete måste räknas in i priset. Här finns duktiga installatörer nära dig.


Driftskostnad

Elburen golvvärme är en effektiv värmekälla. Verkningsgraden är hög och koldioxidutsläppet lågt. Elgolvvärme installeras ytligt, vilket ger ett snabbt system eftersom luften i rummet snabbt blir varm. Med ett snabbt system och bra styrning kan man på ett bättre sätt ta tillvara på externa värmetillskott som ugnsvärme och solljus.

Ett snabbt system är ett energisnålt system. Med våra Energy Saver-produkter får du ett optimalt snabbt system som bara används när det faktiskt behövs. I kombination med ett avtal om grön el får du en ren värmekälla med minimal miljöpåverkan.