Guider

Vi har golvvärme för alla rum

Golvvärme kan värma upp allt från ett litet badrum till ett helt hus. Ebeco har lösningarna för varma golv i alla rum. Beroende på förutsättningar, underlag och golvmaterial finns det olika saker som du behöver ta hänsyn till.

Solen lyser på hallen

Effektbehov

Effektbehovet för olika rum varierar. Generellt sett kräver klinker- och stengolv ett golvvärmesystem med högre effekt än golvvärme under trä- och laminatgolv. En annan riktlinje är att små ytor kräver högre effekt per kvadratmeter än stora utrymmen. Även rummets isolering och antalet ytterväggar påverkar effektbehovet. Effekten kan ökas eller minskas beroende på hur tätt värmekabelslingorna läggs. Om du är osäker på vilken effekt du ska välja kan det vara en bra idé att välja en högre effekt, eftersom du sedan styr systemet med termostaten. Det är styrningen med termostaten som avgör hur mycket el som förbrukas och inte den installerade effekten.

Golvtyp inomhus och rekommenderad effekt    

  • Klinker/natursten: 110-120 W/m²
  • Trä/laminat/plastmatta: 65-75 W/m²

Golvtyp uterum och rekommenderad effekt

  • Uterum (klinker/natursten): 110-160 W/m²
  • Uterum (trä/laminat): 65-75 W/m²

Installation av auktoriserad installatör

Elektrisk golvvärme är en starkströmsanläggning som måste förläggas och anslutas av en auktoriserad installatör, detta enligt Elsäkerhetsverket. Som privatperson kan du göra inköpet av golvvärmen själv, medan installationen ska genomföras av installatören.

Entré hall klinkergolv

Golvvärme för hallen

Golvet i hallen kan vara extra utsatt för blöta eller fuktiga skor, stövlar och ytterkläder. Med golvvärme installerat får du varma golv som hjälper till att snabbare torka upp efter blöta och fukt. Att välja klinker- eller naturstensgolv kan vara en fördel då detta material har god ledningsförmåga, vilket innebär att värmen från golvvärmekabeln snabbt leds ut till hela golvet.

Vi rekommenderar: Cable Kit 500

Ljust badrum miljö

Golvvärme för badrummet

Badrummet är kanske det rum som är vanligast att installera golvvärme i. Eftersom det är ett våtrum finns några viktiga saker att tänka på. Det ska alltid finnas ett godkänt tätskikt under golv i våtrum, oavsett om du har golvvärme eller inte. Golvvärmen läggs alltid under tätskiktet och hamnar alltså i den torra delen av golvet. Det finns tydliga branschregler för våtrumsarbeten och tätskikt som måste följas.

Vi rekommenderar: Cable Kit 500

Källare med trapp

Golvvärme för källaren

I källare är det extra viktigt att isolera ordentligt när man lägger in golvvärme. Våra moderna isolerskivor är effektiva, tunna och smidiga. De ser till att värmen reflekteras uppåt och stänger ute kylan underifrån. Dessutom förhindrar den så kallad omvänd fuktvandring. Att lägga golvvärme direkt på betonggolvet i en oisolerad källare är ingen bra idé. Värmen försvinner ner i betongplattan och energiförbrukningen ökar.

Vi rekommenderar: Cable Kit 500 + Cable Board

Uterum med utemöbler

Golvvärme för uterummet

Golvvärme är en utmärkt lösning för att förlänga säsongen i uterummet. Det ger en bra värmefördelning med mindre golvdrag och jämfört med infravärmaren får du jämn värme oavsett var i rummet du sitter. En värmekabel kan både gjutas in direkt i ett nytt golv eller spacklas på befintligt golv, beroende på vad som passar dig bäst. Tänk på att uterum ställer högre krav på golvvärmesystemen jämfört med uppvärmning inomhus. Framför allt krävs en högre effekt för att uppvärmningen skall bli tillräcklig, beroende på förutsättningarna där du bor.

Vi rekommenderar: Cableflex 20 / Cable Kit 500 + Thermo Board

Så installerar du våra golvvärmekit