Layer 1
Referensprojekt

Frostskydd till Serneke Arena - Skidome

Under sommaren kontaktades Ebeco av byggkoncernen Serneke med en förfrågan gällande inomhusskidanläggningen Skidome i Göteborg. Anläggningen var tillfälligt stängd för underhållsarbete och de behövde nu hjälp att säkra upp med frostskydd under isoleringen i bottenplattan. En utmaning vi gärna tog oss an!

Guide Skidome

Anledningen till att Skidome tillfälligt tvingats stänga förklaras av en så kallad tjälskjutning/kärlresning. Denna orsakade att en del av byggnaden höjde sig och det uppstod även en lutning i golvet och mindre sprickor. 

I företagets nyhetsbrev berättar Charlotte Sandberg Oberdorfer, fastighetsutvecklingschef på Serneke, om bakgrunden till problemen:

- En kombination av orsaker gjorde att vi fick en tjälskjutning. En grundorsak var att dräneringen varit nedsatt och gjorde att vatten blev stående i det dränerande makadamlagret och tidvis steg upp mot den kalla bottenplattan till skidhallen. Detta har med åren byggt upp ett islager i markbädden under huset. Detta resulterade i sin tur i tjälskjutning på grund av att fryst vatten tar mer plats än flytande form. Höjningen har efter våra åtgärder gått tillbaka.

Ebecos uppdrag blev alltså att förebygga ytterligare kärlresning i framtiden genom att säkra upp med ett frostskydd under isoleringen. Vi levererade totalt 7500 m värmekabel till projektet där bland annat Multiflex 20 installerades. Värmekabeln täckte en yta på över 2000 m² med c/c 20 cm som lades direkt på betongplattan och därefter sand, isolering och kylslingor. Hela systemet styrs av termostaten EB-Therm 800 som monterats i specialbeställda apparatskåp för att klara av det speciella klimatet i Skidome. Skidhallen håller en temperatur på ca -5 grader året om.

Trots semestertider kunde vi i ett gott samarbete med proffsiga elektriker från Elcenter i Göteborg leverera och installera material på under tre veckor.

I oktober slog Skidome upp portarna igen för hugade skidåkare!

Samarbetspartners

Elcenter

Elcenter

Elcenter grundades 1992 och arbetar med allt ifrån smarta hem, industri, solceller, elbilsladdning till elbesiktning. Företaget finns i både Göteborg och Borås. 

elcenter.se

Skidome logo

Skidome

Skidome är en inomhusskidanläggning i Göteborg, belägen i Prioritet Serneke Arena. 

skidome.ski

Serneke logo

Serneke

Serneke är en av Sveriges största byggkoncerner med ett heltäckande erbjudande inom entreprenad och projektutveckling. 

serneke.se