Guider

Golvvärme för badrummet

Badrummet är kanske det rum som är vanligast att installera golvvärme i. Eftersom det är ett våtrum finns några viktiga saker att tänka på. Det ska alltid finnas ett godkänt tätskikt under golv i våtrum, oavsett om du har golvvärme eller inte. Golvvärmen läggs alltid under tätskiktet och hamnar alltså i den torra delen av golvet. Det finns tydliga branschregler för våtrumsarbeten och tätskikt som måste följas.

Ljust badrum miljö

Elektrisk golvvärme passar bäst i badrum

Att installera elektrisk golvvärme har flera fördelar. Förutom att du får skön rumstemperatur och varma golv, så är det den golvvärmen som är både billigast och enklast att installera. Detta då el finns i samtliga bostäder och ingen vidare dragning behövs. Till skillnad mot vattenburen golvvärme som oftast kräver nya vattenledningar som behöver dras i hela bostaden. 

Andra fördelar med elektrisk golvvärme är möjligheten att styra uppvärmningen oavsett utomhustemperaturen. Den vattenburna golvvärmen stängs oftast av under varmare månader, vilket gör att du fortsatt kan ha varmt på golvet i badrummet med elektrisk golvvärme. Med effektiva energisparprogram och styrning med termostaten EB-Therm 500 får du en anpassningsbar uppvärmning. 

Vad kostar det att installera golvvärme i badrummet?

Kostnaden för att installera golvvärme beror på förutsättningarna och är svårt att precisera. Vid nybyggnation är kostnaden lägre då man inte behöver riva upp ett gammalt golv, utan förbereder underlaget redan från start. Viktigt att tänka på är att välja rätt och smart styrning, där termostaten EB-Therm 500 ger dig flera energieffektiva styrningar.

Med hjälp av våra artikelguider som du hittar på våra golvvärmeprodukter så kan du hitta vilka produkter som behövs för installationen för din önskade effekt. För att få pris på arbetet för just ditt badrum rekommenderar vi att ni kontaktar en Garanterad installatör, som är certifierade elinstallatörer som är vana att installera Ebecos golvvärme. När installationen görs av dessa företag, får golvvärmen förlängd garanti till 25 år och installationen registreras digitalt i vårt verktyg Garantera.

Hur mycket el drar golvvärme?

Vad som påverkar hur mycket elektrisk golvvärme förbrukar beror på flera faktorer utifrån rummets effektbehov, där ventilation, isolering, rumsvolym och utomhustemperatur avgör. Så här kan du påverka din förbrukning:

  • Önskad rumstemperatur. Genom bara 1-2 graders sänkt temperatur påverkas energikonsumtionen betydligt.
  • Smart värmestyrning. Med vår uppkopplade termostat EB-Therm 500 och tillbehöret EB-Connect WiFi kan du styra uppvärmningen genom Google Home och med Tibber kan du styra uppvärmningen efter elpriset och få ner energiförbrukningen
  • Med våra energisparfunktioner i termostaten kan du till exempel sänka temperaturen på natten samt när du inte befinner dig i bostaden. Du kan även ställa in temperaturbegränsningar för att optimera förbrukningen
  • Vid oisolerat alternativt dåligt isolerat golv rekommenderar vi alltid att installera isolering för att minska värmeförlusterna. Man kan göra en energibesparing med upp till 50% med isolering installerat

 

Vanliga frågor och svar om elektrisk golvvärme i badrum

Vilken golvvärme ska man välja till badrum?

Vi rekommenderar Cable Kit 500, ett komplett kit med vår smarta termostat EB-Therm 500. Köp till EB-Connect WiFi och få möjligheten att styra uppvärmningen med mobilen och i vår app. Här får du även enklare styrning och översikt med flera användarbara funktioner, som t.ex. styrning med Google Home. Vi har även stöd för Tibber som möjliggör uppvärmning efter elpriset.

Hur mycket kostar golvvärme i badrummet?

Kostaden för produkterna är relativt liten då badrum generellt har en mindre yta, jämfört med exempelvis ett vardagsrum. Tänk på att installationen av en fackman krävs, då elektrisk golvvärme räknas inom starkströmsanläggning.

Kan man lägga golvvärme i duschen?

Golvvärme kan läggas i duschen, men det finns några förhållningsregler att följa. Följ alltid våra instruktioner i våra manualer.

Vad kostar golvvärme i badrum per månad?

Allt beror på hur ofta och hur du använder golvvärmen. Genom effektiv styrning kan du få en energieffektiv uppvärmning med golvvärme.

Är det ekonomiskt med golvvärme?

Med rätt och smart styrning kan du använda elektrisk golvvärme på ett energieffektivt sätt.

Är det värt att lägga golvvärme?

Elektrisk golvvärme ger en skön och jämn uppvärmningskomfort, som inte tar upp någon plats väl installerat.

Är golvvärme dyrare än element?

Ja, men du får varma och sköna golv som ger en ökad komfort.  

Vilken golvvärme är billigast?

Att välja rätt golvvärme som håller länge är troligtvis den billigaste golvvärmen. Vår golvvärme erbjuder 25 års garanti, när installationen görs av en auktoriserad elinstallatör och registreras i vår digitala tjänst Garantera. Med vår garanti kan du känna dig trygg att investeringen kommer att hålla många år.

Måste man ha en värmekälla i badrum?

Precis som övriga rum i en bostad så behöver man ha en värmekälla i ett badrum. Fördelen med elektrisk golvvärme är att du även får en upptorkande effekt.