Guider

Golvvärme för trägolv

Kan man ha golvvärme under trägolv? Det är en fråga vi får ganska ofta. Svaret är självklart: Ja! Ebecos tunna golvvärmefolie kan läggas under både trä- och laminatgolv.

Vardagsrum med foil under trägolvet

Optimalt med golvvärme under trägolv

Ebecos golvvärmefolie har en effekt på 65 W/m² och ger en jämn och behaglig temperatur. Folien är energieffektiv och levereras på rulle som enkelt rullas ut, klipps och anpassas efter rummets storlek. Folien passar utmärkt att installera under trägolv, laminatgolv och plastmatta. Tillsammans med Ebisol isoleringsskiva får du en energieffektiv golvvärmelösning.

Vilka trägolv fungerar bäst med golvvärme?

Man kan lägga golvvärme under parkett, laminat och massiva trägolv, men golvbeläggning skall av golvleverantörens anvisningar vara rekommenderad som lämplig i kombination med golvvärme. 

Maximalt tillåtet värmemotstånd hos golvmaterialet är 0,16 m² K/W. En typisk ekparkett med värmeledningsförmåga 0,14 W/mK kan ha en tjocklek på upp till 22 mm. 

Så lägger du golvvärme under trägolv

Här visar vi en konstruktion på betongplatta vid trä-/laminatgolv som ytbeläggning:

Foil lager
  1. Befintligt golv (betong)
  2. Ebisol isoleringsskiva 3/6 mm
  3. Ebeco Foil 0,3 mm
  4. Åldersbeständig plastfolie 0,2 mm
  5. Trä/laminatgolv (min 7 mm, max 15 mm)

Följ alltid monteringsanvisningarna i våra manualer. Tänk på att installationen av en fackman krävs, då elektrisk golvvärme räknas inom starkströmsanläggning.

Hur mycket värme tål trägolv?

Enligt branschriktlinjerna för trägolv på golvvärme gäller dessa allmänna förutsättningar:
Maximalt tillåten yttemperatur är 27°C. Detta gäller även under mattor och möbler. Maximal installerad effekt för trä- och laminatgolv är 75 W/m².