Layer 1
Referensprojekt

Smarta Tak på Kronaskolan

Kronaskolan är en F-6-skola med modern arkitektur naturskönt belägen ovanför Älvängen med vacker utsikt över Göta Älv och dess omgivningar. Till skolan hör en rejäl skolgård med många aktivitetsytor och för att kunna leka säkert även vintertid investerades i en smart takanläggning från Ebeco.

Kronaskolan utomhus

Säkerheten i fokus

Som fastighetsägare har man ansvar att se till att inga förbipasserande kan skadas av nedfallande snö och is. Med värmekabel i stuprör och hängrännor kan man enkelt undvika att det bildas stora och till och med livsfarliga istappar, samtidigt som man också skyddar fastigheten mot fuktskador.

Smarta Tak på Kronaskolan

Säkerhet för skolans elever och anställda har spelat en stor roll i planeringen av projektet. Stort fokus har även lagts på att få skolan så energieffektiv som möjligt. Bland annat har solceller monterats på taket. För att försäkra sig om att man skyddar både fastighet och människor från is finns även Ebecos snösmältningsanläggning Smarta Tak installerad.

Guide Kronaskolan Takinstallation

Peter Gustafsson, produktchef på Ebeco, berättar mer:

- Smarta Tak är en snösmältningsanläggning som består av ett system av värmekablar, energieffektiv styrning i form av EB-Therm 800 samt tillbehör. Systemlösningen smälter snön och förhindrar isbildning. Syftet är att hålla rännor och stuprör fria för dränering av vattnet så att det inte fryser under sin väg ner till den frostfria zonen.

På skolans tak har totalt över 800 meter av Ebecos snösmältningskabel T-18 installerats. När en sådan stor anläggning ska monteras är det extra viktigt med bra underlag och rätt typ av produkter. Magnus Sandén på El-Otto, som är den som installerat anläggningen, berättar:

- Kabelklämman Smartclip har besparat oss massor med tid. Smartclip gör att vi kan fästa värmekabeln utan att använda lim och annat som stökar till det för oss. Det är särskilt viktigt när man jobbar i den här miljön, 4-5 meter ovanför marken, fortsätter Magnus.

Guide Kronaskolan Takinstallation

Smartclip är en kabelklämma som gör att kabeln ligger på plats och är säkert fäst. Den finns i olika varianter som gör det enkelt att fästa kabeln i såväl ränna som takfot. Magnus berättar:

- Det tog cirka två veckor att installera allting. Det tar tid när man hela tiden måste vara noggrann med säkerheten och flytta liften till rätt plats. Därför har det varit extra viktigt att vi kunnat spara in tid på andra delar av installationen, som med förgreningsdosan Smartlock.

Smartlock är en anpassad skarv och förgreningsdosa som förenklar detta moment genom att man enkelt skalar ett par centimeter på kabeln och ansluter i dosan.

Garanterad enkelhet

Under installationen av takanläggningen har Magnus använt sig av Ebecos app Garantera. Den hjälper honom på ett enkelt sätt att hålla koll på installationen och se till att allt blir dokumenterat alla kablar blir kontrollerade både innan och efter förläggning så att ingen kabel blir skadad under själva processen. Detta gör också att hela installationen blir säkerställd och att dokumentationen finns tillgänglig över tid.

- Det går väldigt snabbt att komma in i Garantera, man kan använda den direkt. När man alltid har med sig testprotokollen i mobilen så känns det också som man får bra kontroll på projektet. Det märks att Ebeco tänker användarvänlighet både i sina produkter och i denna app, förklarar Magnus. 

Se vår guide om Garantera

Samarbetspartners

EL-Otto logo

EL-Otto AB

Företaget startades 1974 och har över 60 anställda som arbetar med allt ifrån projektering till el-arbeten och service. 

elotto.se